Economie și Atragerea Investițiilor Noutăți

Antreprenorii din Ștefan Vodă s-au prezentat cu succes la Expoziția națională «Fabricat în Moldova 2023»

După o pauză de doi ani, cauzată de pandemia de Covid – 19, programul expozițional pentru anul 2023 a debutat «în forță» cu ediția jubiliară (a XX-a) a celui mai așteptat și de mare anvergură eveniment – Expoziția națională „Fabricat în Moldova”, organizat de Camera de Comerț și Industrie, sub patronajul Guvernului RM, în perioada 01 – 05 februarie 2023 la Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo.

La Ceremonia oficială de inaugurare a expoziției naționale, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM a menționat că «Expoziția națională „Fabricat în Moldova” este cea mai bună platformă de promovare a produselor autohtone, de cercetare a opiniei consumatorilor, noilor produse și servicii, cât și scoaterea în evidență a nivelului de competitivitate a companiilor naţionale. La eveniment participă cca 350 antreprenori, pe o suprafață de 3 000 m2, oferindu-ne ce au ei mai bun, pentru a ne arăta că și în Republica Moldova avem producători care sunt apreciați în întreaga lume. Vreau să aduc sincere mulțumiri celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment Guvernului Republicii Moldova, Consiliilor Raionale, partenerilor europeni care au venit cu suport pentru companiile ce au investit în țara noastră, Camerei de Comerț Italiană în Moldova, care participă cu un stand al companiilor italiene, ce-și desfășoară activitatea în țara noastră. Mulțumesc celor care oferă locuri de muncă, oferă exporturi, dar și posibilitatea de a investi în țara noastră. Se poate de făcut business în Republica Moldova!”.

Prezentă la festivitatea de inaugurare a evenimentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a apreciat tendința producătorilor autohtoni de a se reorienta, pentru a face față situațiilor de criză și a pune accentul pe calitate: „Expoziția Fabricat în Moldova este o carte de vizită a economiei moldovenești și vreau ca produsele pe care le găsim aici să fie de calitate, competitive, accesibile și să ne mândrim cu ele. … Odată cu avansarea în procesul de integrare europeană, cresc oportunitățile, dar și provocările pentru businessul moldovenesc. Antreprenorii noștri obțin acces la milioane de noi consumatori, în același timp – trebuie să facă față unor cerințe noi, uneori mai severe, și să concureze cu producători mai mari”.

Genericul evenimentului „Fabricat în MoldovaFabricat pentru Tine!” a reprezentat cu adevărat perseverența antreprenorilor autohtoni și devotamentul consumatorilor moldoveni.

În scopul susținerii și promovării producătorilor din raion prin participare la principalul eveniment expozițional al anului, Consiliul raional Ștefan Vodă a contribuit la asigurarea spațiului necesar în cadrul standului colectiv la 8 întreprinderi din raion, care și-au expus disponibilitatea și au participat prin expunerea produselor fabricate, și anume:
SRL «PRĂJITURĂ MAGICĂ» (or. Ștefan Vodă), administrator Ion Istrati, specializată în fabricarea produselor de patiserie proaspete, fabricarea produselor zaharoase de cofetărie;
Gospodăria Țărănească «YGRICKGROUP» (s. Carahasani), administrator Igor Golban, specilizată în fabricarea uleiurilor și grăsimilor, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor;
SRL «APILUX-AGRO» (s. Alava), administrator Andrei Pîslaru, specializată în domeniul apiculturii și produselor apicole;
SRL «MiraOSF» (s. Ermoclia), administrator Cristina Ceban, specializată în fabricarea uleiurilor vegetaleși grăsimilor;
SRL «PAINTBALL ARENA» (or. Ștefan Vodă/s. Talmaza), administrator Pavel Prutean, specializată în fabricarea stupilor de albini din materiale plastice (poliuretan), și activitate în domeniul apiculturii și produselor apicole
SRL «ANFEPUR» (s. Tudora), administrator Andrei Purcel, specializată în fabricarea vinului;
SRL «GOLDEN SKRUB» (s. Viișoara), administrator Eugeniu Botea, specializată în fabricarea produselor cosmetice şi de parfumerie
Întreprinzător individual Alexandru Ceban (s. Răscăieți), specializat în fabricarea articolelor decorative din lemn și a mobilei.

Toate întreprinderile participante la expoziție, inclusiv și antreprenorii din Ștefan Vodă, s-au învrednicit cu Diplome de Onoare din partea organizatorului evenimentului – Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Este necesar de notat, că potrivit datelor oficiale ale Camerei de Comerț și Industrie, expoziția din acest an a fost vizitată de peste 70 de mii de oameni.
Subsemnând interesului de a susține producătorii autohtoni, a promova produsele competitive pe piața internă și externă, atrage investiții în aplicarea noilor tehnologii, produse și servicii, Consiliul raional Ștefan Vodă va acorda în continuare suportul necesar și încurajează toți antreprenorii implicați în domeniul de producere să beneficieze de oportunitatea de a participa la edițiile următoare a Expoziției naționale «Fabricat în Moldova» pentru a-și promova, comercializa producția fabricată și dezvolta afaceri, a efectua schimb de experiență și bune practici cu parteneri din Republica Moldova, cât și de peste hotare.

 

Moloman Sergiu
Direcția economie și atragerea investițiilor