Noutăți

Antreprenoriatul femini – potențial de dezvoltare regională

La data de 25 noiembrie, Platforma Naţională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), a adunat peste 300 femei din întreg teritoriul Republicii Moldova în cadrul celei a III-a ediţie a Forumului Naţional al Femeilor din Moldova pentru a identifica noi oportunităţi de dezvoltare a antreprenoriatului feminin, a face schimb de experienţe şi pentru a se inspira prin cunoaşterea unor noi poveşti de succes.

      Organizatorii evenimentului consideră că femeile ar putea dezvolta o afacere de acordare a serviciilor în satele şi comunele unde locuiesc: “Făcând o analiză, am văzut foarte evident că la sate lipsesc servicii necesare populaţiei cum ar fi: frizerie, sală de sport, etc., de aceea este important să fie susţinute mai ales femeile din mediul rural. Totodată, studiul arată că femeile de afaceri se confruntă cu diverse probleme precum: insuficienţa resurselor financiare şi umane, mediul de afaceri instabil,povara fiscală, etc., iar soluţionarea acestora este posibilă prin asociere, cooperare şi suport din partea organizaţiilor de susţinere.” – a declarat Iulia Costin-Iabanji, Preşedintele PNFM.

       Din oaspeţi de onoare, prezenţi la forum, a fost Lilia Palii, Secretar General al Guvernului Republicii Moldova, care a apreciat activitatea PRFM, menţinând că aceasta contribuie la educarea unei generaţii de femei antreprenoare sigure pe forţele şi capacităţile sale, iar Guvernul RM sprijină implicarea activă a femeilor în societate printr-o serie de programe guvernamentale.

      Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în RM, şi-a exprimat susţinerea faţă de această iniţiativă, subliniind că în Italia, femeile au reuşit sa se implice tot mai mult în activitatea economică, datorită asocierii şi fortificării forţelor prin intermediul diverselor asociaţii. Iar Christine Freilinger, Ambasadoarea Austriei în RM a reiterat importanţa întreprinderilor mici şi mijlocii în dezvoltarea economiei europene deoarece ele creează cele mai multe locuri de muncă.

      Nina Rotaru, Fondatoarea companiei SRL “Vioniservice” s-a împărtăşit cu experienţa de 20 de ani de activitate pe piaţa RM, şi a îndemnat femeile să nu aibă frică şi să meargă numai înainte.

             Pe durata forumului, a fost organizată o expoziţie cu produsele autohtone create de femeile antreprenoare din toate regiunile RM dedicată sărbătorilor de iarnă.

        În final, au fost premiate câştigătoarele Concursului Naţional “Gala Antreprenoriatului Feminin 2017”. Învingătorilor Concursului le-au fost înmânate Diplome de Onoare şi cadouri de preţ din partea sponsorilor şi partenerilor concursului: Viorica Cosmetix, Supraten şi Melkior.

Olesea Moiseev, specialist superior, Direcţia economie şi atragerea investiţiilor