Noutăți

Angajarea cu „surprize”

Recent, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a desfășurat un mini-târg al locurilor de muncă (măsură activă de stimulare a forței de muncă, care are ca scop sporirea posibilităților de angajare a persoanelor aflate în căutare de lucru) în s. Răscăieți, la care au fost prezenți 3 agenți economici cu 177 locuri de muncă.

A devenit de acum o tradiție de a desfășura asemenea târguri în teritoriu, deoarece este mai convenabil atât pentru angajatori cât și pentru cei ce se află în căutare de lucru, fiecare parte având posibilitate să-și rezolve problemele – unii să-si găsească lucrători potriviți, alții – un loc de muncă dorit.

Cel mai mare agiotaj a fost în jurul unui nou agent economic – SRL „SNOOPY TOYS”, o fabrică de asamblare a jucăriilor „Kinder” condus de italianul Fabio Targa. Reprezentantul acestei fabrici a povestit și a demonstrat celor prezenți procedura de asamblare a jucăriilor, condițiile de lucru și cerințele față de angajați. S-a vorbit despre pachetul social de care o să beneficieze angajații, locul de lucru protejat și alte beneficii. În întâmpinarea sătenilor a venit și primăria din localitate, în scopul de a da posibilitățile mamelor din familii vulnerabile și numeroase să se angajeze la lucru – si-a asumat responsabilitatea de a achita plata pentru grădiniță și a deschide locuri adăugătoare în grupe. Locurile de lucru propuse de angajatorul dat sunt foarte atractive și chiar interesante – trebuie să șezi pe scaun, îmbrăcat în halat steril și să completezi jucăriile „Kinder” cu diferite elemente. Poveste, nu altceva. Salariul o să depindă de cantitatea jucăriilor asamblate, dar din practica pe care o are firma (au deschise deja asemenea fabrici în Romania și Ukraina), o persoană poate câștiga zilnic până la 180-200 lei.

Deși locurile de muncă sunt atractive, accesibile și remunerate, doritori de a se angaja la lucru au fost cam puțini, cauza fiind una banală – frica de a pierde „mana cerească” – ajutorul social, mărimea căruia deseori întrece cu mult salariul propus de angajatorul dat (3000 lei). Angajatorul va fi nevoit să primească la lucru persoane din alte localități care vor fi transportate zilnic la Răscăieți unde va activa întreprinderea. Doritorii de a se angaja la lucru se pot adresa la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă sau să contacteze agenția la numerele de telefon 0242-2-35-37, 0242-2-36-70.

   La acest târg a fost prezentă și primăria din sat cu două locuri vacante de muncitor la amenajarea localității – nici aici nu s-a grăbit nimeni să se angajeze în pofida faptului că la aceste lucrări numite publice persoanele pot primi salariu plus și o indemnizație egală cu 30 la sută din salariu mediu pe economie pentru anul precedent, adică 1100 lei+1709 lei.

Un alt agent economic – SRL „GOOD SEASON” a fost prezent la târg cu 20 locuri de muncă pentru viticultori. Din start ne-am ciocnit cu o veche problemă – lipsa specialiștilor în domeniu și posibilitatea de a îndeplini corect curățirea la sezon a viței–de-vie. În rândul trierilor nu sunt acum la modă îndeletnicirile tradiționale, iar cei în vârstă nu mai pot lucra la asemenea munci.

Trăim în timpul paradoxelor: ne revoltăm că la sat nu sunt locuri de muncă, iar când ele apar, nu dorim să muncim pentru a nu pierde ajutorul social…

Ludmila MELNICENCO, șef, AOFM Ștefan Vodă