Agricultură și Alimentație Noutăți

Amplasarea stupilor în livadă. Polenizarea pomilor fructiferi.

Horticultura este un sector important al agriculturii, plantațiile multianuale fiind baza dezvoltării economice a raionului și totodată cele mai vulnerabile în perioada înfloririi de primăvară din cauza temperaturilor scăzute și polenizării neeșalonate.

Pentru prima data, în primăvara aceasta, s-a ajuns la o înțelegere între producătorii de fructe și deținătorii de albine, pentru ridicarea calității și productivității speciilor pomicole. De exemplu la caise, cireșe și măr calitatea fructelor (forma, mărimea, pigmentaţia) depind în mare măsură de polenizator. În general au parametrii superiori la polenizarea încrucişată, care 80% se face de albine.

   

Odată cu înflorirea primelor flori din livada de caise producătorul agricol a solicitat albini pentru polenizarea pomilor. Acest exemplu a fost urmat și în livezile de vișine, cireșe, prune și mere, amplasate în satele Volintiri și Cioburciu. Stupii au fost amplasați în interiorul livezilor cu condiția evitării tratamentelor chimice în perioada înfloritului.

Agricultorii, îndeosebi pomicultorii, au încredere, în această mică, magnifică insectă care le dublează, triplează producţia cantitativ şi calitativ, fără să le ceară nimic. Doar cunoscându-le rolul și importanța, apreciază munca albinelor şi le consideră un partener cinstit, loial și de neînlociut.

Sperăm, ca în viitorul apropiat, horticultorii și apicultorii, să conlucreze în toate localitățile raionului.

Diana Rusu, șefa DAA