În perioada 19 septembrie-30 noiembrie în Republica Moldova s-a desfășurat Campania de informare „Vorbește cu UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”
În context, în IP Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, în cadrul seminarului metodic de atestare a cadrelor didactice, s-a desfășurat activitatea extrașcolară cu acest generic. Pentru măsură a fost preluat același obiectiv pe care și l-a trasat Campania: sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova.
Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități a liceului având ca beneficiari elevii claselor a 8-12, cadre didactice ale liceului, profesorii–membri ai Comisiei raionale de atestare, cât și inspectorii DGÎ Ștefan Vodă.
Celor prezenți li s-au oferit, cu scop de informare, embleme, pliante, secvențe-video, istorioare de succes ale oamenilor de afaceri care s-au realizat cu susținerea UE.
Activitatea propriu-zisă a început cu „Valsul frumuseții” de E. Doga la care au fost antrenate 12 fetițe care, prin elementele de dans și vestimentație, au sugerat ideea de simbol al perfecţiunii, al idealurilor de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei.
Stelele au fost curioase să știe ce cunosc cei prezenți în sală despre UE, adresându-le un șir de întrebări ce vizează Istoria integrării Uniunii Europene.
Mai apoi a urmat un schimb de discursuri între elevii-reprezentanți ai tineretului din R. Moldova și elevi-reprezentanți ai ambasadorilor-moldoveni în R.M antrenați în Campania de informare. După ce au prezentat situația reală din țară prin secvențele-video „Satele Moldovei mele”, „Emigrarea va lăsa satele pustii”, tinerii moldoveni au mărturisit că ceea ce-și doresc este o viață mai bună, un trai mai decent, condiții de învățământ la standarde europene, o viață stabilă cu o societate în care copiii cresc alături de părinți.
În continuare tinerii ambasadori i-au informat despre oportunitățile pe care le oferă UE tinerilor din R. Moldova, le-au vorbit despre cele mai solicitate și active proiecte la etapa actuală: Erasmus YouthBank Moldova eTwinning, ilustrând cele spuse cu secvențe-video.
Ambasadorii i-au îndemnat pe tinerii moldoveni să se implice activ în proiecte pentru că beneficiile obținute în urma implicării în proiecte vor prezenta un imbold real în creșterea spirituală a fiecărui în parte și a prosperării țării, în general.
În final, elevii au mărturisit că informația a fost utilă pentru ei și că vor profita de șansa oferită de UE, se vor implica mai activ în proiecte pentru a putea avansa în plan intelectual și profesional ca, ulterior, să deschidă și ei afaceri aici în țară, pentru a o vedea mai prosperă și, astfel, să contribuie la întoarcerea concetățenilor acasă.
Măsura a finalizat cu cântecul Moldovenii care plâng” din repertoriului duetului „Lume”