La 3 august curent direcția cultură, tineret, sport și turism în parteneriat cu biblioteca publică Ștefan Vodă a desfășurat o activitate dublă: omagierea Mariei Bieșu și ședința de lucru cu bibliotecarii din localitățile raionului.
Dna Iulia Banari, bibliotecara bibliotecii publice Ștefan Vodă împreună cu colega dna Larisa Buraga, cu dna Tatiana Ciumac, specialist DCTST, au prezentat o compoziție literar-artistică dedicată Mariei Bieșu, pământencei noastre care a devenit un simbol al Moldovei pentru o lume întreagă. Chipul luminos al Primadonei Operei Naționale, a Omului cu litera mare și patriotului adevărat al țării și neamului românesc a fost descris cu mare dragoste și recunoștință. Dna Valentina Uța, șefa DCTST, a chemat bibliotecarii să desfășoare și în cadrul bibliotecilor sătești omagierea Mariei Bieșu, subliniind că pentru desfășurarea activităților de acest gen nu este nevoie de bani, ci de atitudine sufletească față de personalități marcante ale raionului și responsabilitate profesională.
Trecând la realizarea chestiunilor de la ordinea de zi a ședinței, dna Uța a trecut în revistă activitățile cultural-artistice realizate cu implicarea bibliotecarilor care au fost desfășurate în lunile iunie-iulie curent. În context, au fost înalt apreciate bibliotecarele de la Antonești pentru organizarea și desfășurarea hramului satului și Lazo pentru activitatea dedicată poetului Petru Dudnic. Bibliotecarii din Feștelița, Talmaza, Ștefan Vodă și Ermoclia prin implicarea sa activă au contribuit la desfășurarea cu succes a sărbătorii naționale „Ziua Potului Popular”.
Despre derularea în raion a programului național Novateca, succesele înregistrate și neajunsurile depistate în cadrul monitorizării întreprinse a vorbit dna Maria Gonța, coordonator Novateca. Prin urmare, majoritatea bibliotecilor din raion incluse în rețeaua Novateca oferă servicii moderne de bibliotecă și instruiri în IT pentru utilizatori, introduce servicii noi. Totodată unii locuitori ai satelor nu cunosc spectru serviciilor prestate gratis în centrele comunitare și suportă cheltuieli nejustificate pentru a face copiile documentelor etc. Veriga slabă este comunicarea între biblioteci pentru a face schimb de experiență cu colegii de breaslă. La fel, bibliotecarii nu postează pe Facebook informații despre activitățile desfășurate și serviciile noi implementate. Cu unele informații a venit în fața colegilor de breaslă dna Larisa Buraga, formator Novateca, disponibilă de a acorda ajutorul necesar noilor membri a familiei raionale de bibliotecari și nu numai.
Dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, a punctat că este binevenită participarea coordonatorului Novateca la întrunirile cu bibliotecarii, deoarece informațiile oferite sunt utile și practice, sporesc responsabilitatea bibliotecarilor și atractivitatea centrelor comunitare.
Astfel, programul Novateca a venit în ajutor cu tehnica performantă și instruire, însă succesul depinde de bibliotecar, de profesionalismul și creativitatea lui, de dorința a fi de folos mare comunității din care face parte. Este îmbucurător faptul că avem în raion bibliotecari care, în pofida remunerării proaste a muncii lor, fac față celor mai înalte cerințe ale timpului.