Noutăți

Acțiuni și mobilizare de resurse

Astăzi, 04 martie a fost convocată Comisia Raională pentru Situații Excepționale în cadrul căreia s-a luat act de prevederile Dispoziției nr.6 din 03.03.2022 a Comisie Republicane pentru Situații Excepționale și situația la zi privind fluxul refugiaților din Ucraina, care se intensifică masiv. În continuare este nevoie de servicii de transport și cazare.

Subiectul principal discutat a fost dirijarea și asigurarea transportării refugiaților. S-a menționat că traficul și însăși organizarea transportării refugiaților în punctul de trecere Palanca este foarte complicat datorită numărului mare de refugiați, vârstei și comportamentului oamenilor (agitație, panică, frică, dezorientare)

În acest sens, conducerea raionului în urma discuțiilor cu agenții transportatori de pasageri din raion, a convenit ca la punctul de trecere Palanca 24 din 24 timp de o săptămână, să fie prezente 6 unități de trasnport de serviciu, conform graficului stabilit în comun.

Totodată, în scopul eficientizării lucrului de fluidizare a transportului, s-a decis amenajarea în preajma Centrului provizoriu de plasament a refugiaților de la PT Palanca să fie amenajată și parcare.

Dna Mariana Haret, șefa IMSP Centrul de Sănătate Ștefan Vodă a informat despre activitatea medicinii primare cu refugiații și anume:

  • tratamentul gratuit de urgență
  • luarea la evidență a copiilor și gravidelor
  • îndreptarea la consltații (în caz de necesitate)
  • testarea gratis la COVID-19 a refugiaților cazați în centrele de plasament

Totodată, s-a menționat respectarea obligatorie a carantinei timp de 5 zile și efectuarea obligatorie a controlului medical a copiilor care urmează a fi înscrși în grădinițe și instituții de învățământ.

Pe marginea celor discutate, a fost emisă Dispoziția CRSE (se anexează).

Dispoziatia nr.3