Noutăți

Acordul de cooperare cu jud. Swidnik, Polonia, încheiat

Eforturile depuse de conducerea raionului Ștefan Vodă, direcția economie și atragerea investițiilor pentru a stabili relații de colaborare cu autoritățile publice locale din statele membre ale UE dau roadă frumoasă. Astfel, acceptând invitația dlui Nicolae Molozea, președintele raionului, la finele săptămânii trecute a venit în vizită la Ștefan Vodă o delegație de la Consiliul județean Swidnik, Polonia. Membrii delegației – Dariusz Kolodziejczyk, președintele Consiliului județean Swidnic, Mariusz Wilk, secretarul Consiliului județean, Jacub Osina, consilier județean, Jan Chabros, economist la Consiliul județean – au fost întâlniți, după obiceiul moldovenesc, cu pâine și sare. Oaspeții au avut o întrevedere cu conducerea raionului, apoi s-au întâlnit cu funcționarii publici din aparatul președintelui raionului, șefii direcțiilor Consiliului raional Ștefan Vodă, conducătorii instituțiilor de menire socială, consilierii raionali.

Dl Nicolae Molozea a salutat delegația poloneză, mulțumind pentru receptivitate și intenția de avea relații strânse de colaborare. Este un moment foarte important care va rămâne în istoria raionului, a accentuat președintele raionului, deoarece împreună vom reuși să facem mai multe lucruri frumoase în favoarea cetățenilor din Moldova și Polonia.

Dl Dariusz Kotodziejczyk a prezentat o informație succintă despre Județul Swidnik, subliniind faptul că orașul și cele cinci comune din componența județului au avut mult de câștigat după ce Polonia a devenit stat membru al UE, deoarece au fost atrase surse financiare impunătoare din fondurile UE. Dl Dariusz Kotodziejczyk a accentuat că scopul vizitei este încheierea acordului de cooperare cu Consiliul raional Ștefan Vodă care va aduce beneficii ambelor părți.

Membrii delegației au răspuns la numeroasele întrebări ale celor prezenți la întâlnire ce țineau de sferele de învățământ, medicină, agricultură, economie etc. Deși și județul Swidnik se confruntă cu diferite probleme, însă noi avem de muncit foarte mult pentru a atinge nivelul lor de dezvoltare.

Momentul culminant a evenimentului a fost semnarea acordului de cooperare între județul Swidnik și raionul Ștefan Vodă care prevede colaborarea în toate sferele de activitate – economică, socială, culturală, turistică, sportivă, administrația publică etc.

Oaspeții din Polonia au vizitat muzeul din s. Talmaza, tabăra de odihnă „Dumbrava”, au avut ocazia să savureze momente plăcute în cadrul acțiunii cultural-artistice „Omul – sufletul vinului”. Delegația din Polonia a plecat din raionul Ștefan Vodă cu cele mai frumoase impresii și intenția de a trece cât mai curând de la cuvinte la fapte concrete.

dsc00024 dsc00029 dsc00032dsc00039dsc00040dsc00045dsc00057dsc00059