Noutăți

9 tineri din raionul Ștefan Vodă – beneficiari de grant

Miezul lunii mai a adus vești îmbucurătoare pentru tinerii antreprenori din Republica Moldova, 128 dintre aceștia fiind desemnați câștigători ai primului concurs de granturi lansat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în cadrul Programului național “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”.

Suma totală a finanțării nerambursabile pentru prima rundă încheiată în cadrul programului este de 20,54 milioane de lei. Dezvoltarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 479 locuri de muncă, dintre care 330 locuri de muncă pentru tineri și 267 pentru femei. Totodată, afacerile susținute prin acest program vor contribui la atragerea în economie a  circa 38,78 milioane de lei investiții.

Printre fericiții câștigători ai primei runde de granturi se numără 9 tineri din raionul Ștefan Vodă, care vor beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de până la 180 mii lei, cu o contribuție proprie de 10 %, pentru dezvoltarea sau inițierea unei afaceri. În acest context, este de remarcat faptul că Ștefan Vodă se numără printre cele mai active raioane, datorită numărului tinerilor care au aplicat și, ulterior, au beneficiat de granturi în cadrul Programului.

Programul național “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii.  Pe parcursul anului 2019 au fost realizate 20 de Hackathoane în mai multe raioane din republică, pentru a stimula creativitatea tinerilor privind generarea ideilor de afaceri și identificarea celor mai viabile și inovatoare pentru a fi implementate. Unul dintre aceste evenimente, cu o durată de 2 zile, s-a desfășurat în incinta IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă. În cadrul acestuia au participat peste 30 de tineri din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Totodată participanții au beneficiat de 6 zile de instruire în domeniul afacerilor, fiind ghidați, inclusiv, în elaborarea proiectelor investiționale.

„Principala problemă pentru tinerii antreprenori rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program ne-am propus integrarea tinerilor din Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, dnul Sergiu Railean.

„Acest program oferă tinerilor șansa pentru un viitor mai bun, le redă încrederea în forțele proprii și le completează vidul informațional în domeniul antreprenorial. Salutăm faptul că  Programul se bucură de interes sporit în rândul tinerei generații și suntem convinși că viitorul afacerilor aparține tinerilor”, a subliniat Iulia Costin, Director General al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Așadar, tinerii entuziasmați de a se lansa în lumea afacerilor pot fi în așteptarea următoarei runde a programului, pentru a se aprecia asupra ideii de business, a beneficia de formare antreprenorială, finanțare a afacerii și suport post-finanțare.

Adelina Barbăneagră, manager, IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă