Ziua mondială a donatorului de sânge, marcată anual în lume pe data de 14 iunie, se desfăşoară în acest an sub genericul „Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum! Donează sistematic!” şi are drept scop să conştientizeze importanţa actului donării benevole de sânge şi să atragă atenţia populaţiei asupra acestui important domeniu al sănătăţii publice.
În Republica Moldova, necesităţile hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate, anual, de la circa 80 mii de donări, ce asigură asistenţa la peste 130 mii de bolnavi. Comparativ cu anul 2007 numărul donărilor de sânge voluntare s-a majorat de 3 ori.
80 la sută din donări sunt asigurate de donatorii voluntari. Printre acești donatori voluntari să regăsesc și acei din raionul nostru. În contextul Zilei Mondiale a donatorului de sânge a fost organizată donarea sângelui și în raionul Ștefan Vodă. În prima jumătate a zilei de 14 iunie la secția de transfuzie a sângelui s-au prezentat 40 de voluntari din centrul raional, satele Carahasani, Popeasca și Talmaza. Deși așteptările au fost mai mari, dl Iurie Cheptănari, șeful secției, s-a arătat mulțumit: mai sunt încă 2 săptămâni, iar planul pentru prima jumătate a anului este aproape îndeplinit.
INFORMAŢIE UTILĂ PENTRU DONATORI
Donarea de sânge este inofensivă sută la sută, nu te poți infecta cu HIV/SIDA sau alte infecții.
Se utilizează un ac steril și de unica folosință pentru fiecare donare.
Senzația de leșin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.
Puteți dona doar daca starea de sănătate va permite și va simțiți bine.
Vi se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și vi se va face un mic examen medical – temperatura, puls, tensiune.
Rezultatele testelor rămân confidențiale.
Rezultatele testelor de laborator rămân a fi confidențiale. Donatorii de sânge/componente sanguine, sunt în drept de a afla rezultatele testelor de laborator a sângelui după donare. La solicitarea informației, obligatoriu se va prezenta actul de identitate.
Informația poate fi obținută în orice punct de colectare a sângelui.
Pentru a beneficia de o experiența plăcuta în urma donării, donatorii sunt rugați să stea câteva minute după donare; să evite exercițiile ori ridicarea de greutăți în următoarele 5 ore de la donare.
Calitatea sângelui.
Asigurarea calitativi rezervelor de sânge se face printr-un proces ce presupune testări riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare și un atent control al calității.