Noutăți

Gimnaziu renovat! Încă un obiectiv realizat la Feștelița

La data de 20 iulie 2021, în satul Feștelița a avut loc acțiunea de inaugurare după renovare a IP Gimnaziu ,,Vasile Moga,,.

La eveniment au fost prezenți: Șeful Misiunii USAID Moldova, Scott D.Hocklander, directorul Programului Comunitatea Mea; Daniel Șerban; conducerea raionului Ștefan Vodă în persoanele președintelui, Vasile Maxim și a vicepreședintelui Vladimir Baligari; șefa direcției generale educație, Raisa Burduja; profesorii și elevii gimnaziului ,,Vasile Moga,,; părinții.

  • După zeci de ani de vise, oportunitatea de a ,,îmbrăca instituția de învățământ din sat în haine noi,, a apărut abia acum, grație Programului Comunitatea Mea, a menționat primarul de Feștelița dl Nicolae Tudoreanu.

Proiectul, finanțat de USAID Moldova, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, implementat de IREX, a inclus renovarea sălii de sport, a vestiarelor și a grupurilor sanitare, unde au fost construite dușuri moderne și săli de WC, care nu au existat în sala de sport, până în prezent. La fel, au fost schimbate toate ușile interne ale sălilor de studii, precum și a fost renovată cantina gimnaziului, care este și sală de festivități, iar în sala de sport a fost instalată o pardoseală sportivă, rezistentă, care absoarbe impactul greutăților și oferă confort și siguranță elevilor. Peste 200 de elevi, dar și profesori vor beneficia astfel de condiții mai bune de învățare, în urma renovării spațiilor în care își desfășoară activitatea.

Lucrările capitale au fost realizate în baza parteneriatului cu Programul Comunitatea Mea, finanțat de Guvernul Statelor Unite/USAID și implementat de IREX. Valoarea totală a proiectului constituie 2.5 milioane de lei, dintre care 1 milion de lei – acordați de USAID și 1.5 milioane de lei – contribuția locală. Consiliul raional Ștefan Vodă a contribuit  443 mii lei pentru lucrările de reparație în interior a gimnaziului și cu 150 mii lei pentru termoizolarea edificiului.

Pe lângă proiectul de infrastructură, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, Primăria a mai beneficiat de un pachet complex de asistență tehnică pentru a face activitatea primăriei mai eficientă, mai transparentă și responsabilă față de cetățeni.

Oaspeții au venit cu mesajele de felicitare

Scott D. Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova, a exprimat sentimentul satisfacției, căci odată fiind realizat Proiectul, s-a atins și scopul Programului însăși de a aduna împreună comunitatea.

Președintele raionului, Vasile Maxim, l-a fel a menționat că renovarea gimnaziului din s.Feștelița, care, apropo, după starea în care se afla, se plasa printre ultimele. Astăzi, grație efortului comun, instituția a devenit motiv de invidie pentru alte instituții de învățământ. Elevii vor avea posibilitatea să studieze în condiții mult mai bune, să se alimenteze în cantina renovată, să facă sport în sală nouă. Cu acest prilej, dl președinte le-a înmânat în dar și un set de echipament sportiv.

Mulțumiri donatorilor și tuturor celor, care și-au adus aportul la renovarea gimnaziului a adus dna Valentina Cebotari, managerul instituției și dna Tatiana Didenco, reprezentantul comitetului părintesc. Elevii gimnaziului au prezentat talentul în recitalul muzical-literar și pregătirea fizică în competiții sportive.