Noutăți Proiecte

Lansarea Academiei Exportatorului

Astăzi, 03 februarie 2021, în format online, a avut loc evenimentul de lansare a Academiei Exportatorului în cadrul proiectului „Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere” , implimetat cu susţinerea programului  USAID – Agricultura performantă în Moldova.

Evenimentul a fost moderat de către Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Pentru cei 71 participanţi un cuvânt de salut la avut Dl Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID în RM,  care a asigurat sprijinul poporului american în dezvoltarea continuă a agriculturii în RM rămânând a fi un partener de încredere pentru companiile moldovenești. „În anul  2020 a fost înregistrată o creștere cu 13% a exportului de prune în Uniunea Europeană, ce constituie circa 50% al exportului de prune din Republica Moldova. Totodată, Republica Moldova devine tot mai recunoscută în Uniunea Europeană ca fiind o țară cu produse de calitate înaltă. Avem siguranța că acest program de instruire va contribui la consolidarea abilităților unor noi exportatori agricoli”.

Ion Perju, Ministrul Agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului a mulţumit poporului american pentru implicarea şi susţinerea financiară, care au un impact foarte important şi deja sunt palpabile şi vizibile rezultatele proiectelor în special în sectorul agro-alimentar. „Dezvoltarea capacităților de export a produselor agroalimentare constituie o prioritate majoră pe agenda Guvernului, reflectată complex în diverse documente de politici strategice. Au fost întreprinse un șir de acțiuni pentru a exclude barierele tarifare şi netarifare, prin semnarea unui șir de Acorduri bilaterale/comunitare, scutirea de taxe vamale, excluderea cotelor și acordarea unui statut special țării noastre, menite să sporească posibilitățile de export a producătorilor autohtoni, facilitând accesul mărfurilor pe piețele internaționale.”

Academia Exportatorului inculde o serie de instruiri şi mai multe master-clasus-uri tematice referitor la reglementările şi procedurilor de export ale produselor agroalimentare etc. Participanţii vor avea posibilitatea  să – şi promoveze produsele pe pieţele externe. Întreprinderile cu cea amai înaltă performanţă vor fi selectate pentru a participa la Programul de Sporire a Calificării Managerilor Moldova – Austria, inclusiv la vizita de studiu în Austria. Pentru participarea la sesiunile de instruire sunt invitaţi proprietarii, directorii şi managerii comerciali, responsabili de export din cadrul întreprinderilor din sectorul agroalimentar având  profilul de activitate în: creşterea şi producerea fructelor ân stare proaspătă (mere, prune, caise, piersici, cireşe etc), producerea de pomuşoare, producerea strugurilor de masă, cultivarea legumelor şi verdeţurilor în câmp deschis şi în spaţii protejate de genul serelor şi solariilor, prodeucerea fructelor şi legumelor procesate, fructe şi legume congelate/refrigerate, producerea mierii de albine, produse agro-alimentare ecologice şi organice.

Companiile interesate de proiectul ”Sporirea capacităţilor de export ale companiilor moldoveneşti din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi pieţe de desfacere”, sunt îndemnate să completeze formularul accesând link-ul:  http://bit.ly/ .

Mai multe informaţii pot fi obţinute la Centrul de Formare Antreprenorială al CCI a RM,         tel.: 022 233286, 069 628973, e-mail: seminar@chamber.md.

  Direcţia economie şi atragerea investiţiilor