Noutăți

2 martie – ziua Memoriei

Astăzi, 2 martie 2022 – de ziua comemorării celor căzuți în războiul din 1992, președintele raionului Vasile Maxim și Vladimir Baligari, vicepreședintele raionului au depus flori la monumentul veteranilor războiului de pe Nistru.

Timp de 30 ani în ţara noastră începutul de primăvară răscoleşte în conştiinţa publică amintirile durute pentru evenimentele deosebit de grele prin care s-a trecut în primăvara – vara 1992.

2 martie marchează un epizod dureros în istoria naţională – sângerosul război pentru independenţa Republicii Moldova, şi îşi aduce aminte de destoinicii feciori ai neamului care, la chemarea Patriei, s-au ridicat să apere integritatea şi independenţa ţării.

S-au scurs 30 de ani, însă evenimentele tragice din acele timpuri nu sunt uitate. Participanţii păstrează memoria anului 1992 în sufletele şi inimile lor. Războiul a lăsat o amprentă adâncă în inimile combatanţilor, pe care timpul nu le va şterge niciodată. Iar pentru întreaga ţară, rămâne o rană deschisă şi durută și mai tare în aceste zile grele și tensionate în legătură cu războiul declanșat în țara vecină Ucraina.

La luptele din 1992 au participat circa 30 mii de persoane. Potrivit datelor oficiale, pe câmpurile de luptă au căzut aproape 300 persoane.

Din raionul nostru pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova au luptat peste 600 de combatanţi, mulți au fost răniți, dintre care au devenit invalizi. Iar numele lui Ghenadie Gavrilovici din s.Răscăieți, Nicolae Golban din s.Carahasani, Alexei Moga s.Feștelița, Ștefan Godiac din s.Talmaza, Mihail Nicolaev din s.Volintiri, Mihail Sîrghi din s.Cioburciu sunt înscrise pe monumentul veteranilor războiului de pe Nistru.

Stimaţi concetăţeni, comemorarea zilei de 2 martie este un tribut de recunoştinţă față de cei căzuți în lupte, dar și de combatanţii rămaşi în viaţă.

Cu regret, în condițiile stării de urgență declarată în Republica Moldova legate de evenimentele din Ucraina, nu putem comemora ziua de astăzi precum în anii precedenți. Dar, să ne plecăm frunţile în memoria şi în faţa patrioţilor care au manifestat în condiţii nespus de grele bărbăţie şi curaj. Datorită eroismului de care au dat dovadă şi dragostei de ţară, au rezistat la mai multe înscenări şi provocări, care tensionau situaţia la maxim.

Veşnică pomenire eroilor căzuţi…

Iar veteranilor, precum și tuturor nouă, urez sănătate, liniște în sufletele noastre, pace în ţară şi pe întregul pământ.