Timp de 29 ani în ţara noastră mugurii primăvăratici ale lui martie sunt priviţi cu emoţii deosebite şi adâncă îngîndurare. O lacrimă dureroasă și amară brăzdează obrajii Moldovei noastre.
2 martie – „Ziua comemorării” e una cu flori, lacrimi şi semnificaţii adînci.
În 1992 – această zi a intrat în istorie ca semnal de a se ridica la lupta pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova.
Fiid tînără, Moldova nu avea o armată bine pusă, beneficia doar de un efectiv de cîteva mii de poliţişti, militari şi voluntari. Erau în schimb curajoşi şi devotaţi. Fiecare a scris rînd cu rînd, alineat cu alineat cu peniţa bărbăţiei, înmuiată în propriul sînge, o filă din Istoria Moldovei. Fiecare detaliu, dată calendaristică, nume sau document din acele timpuri încă vii în memorie, devin pagini din istorie.
La luptele din 1992 au participat peste circa 30 mii de combatanţi. Cîteva mii au fost răniţi, fiind astăzi invalizi de război sau suferind în urma rănilor provocate de pe front. Potrivit datelor oficiale, pe cîmpurile de luptă au căzut 286 de eroi. În amintirea lor, astăzi, 2 martie a avut loc acțiunea de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru.
Alocuțiunile primarului de Ștefan Vodă Vladislav Cociu, președintelui raionului Vasile Maxim, președintelui Asociației veteranilor conflictului armat de pe Nistru ,,Sfântul Gheorghe Biruitorul,, Sergiu Dodonov, au făcut să răsune în inimile și conștiința celor prezenți glasul memoriei și recunoștinței. Iar momentele artistice prezentate de către formația folclorică ,,Vatra Niastreană,, și dna Emilia Tincu de la casa de cultură din or.Ștefan Vodă, au răscolit sufletul pașnicului neam printr-un singur oftat, amintind despre zilele de primăvara-vara din 1992 mai lungi și mai fierbinți, în care ardea o bucată de țară în foc distrugător…
Ne-am amintit de Ei – cei căzuţi pe cîmpul de luptă, cei răniţi şi schilodiţi, cei rămaşi în viaţă care au luptat cu arma în mîini pentru integritatea Republicii Moldova, Ei merită să rămînă în memoria noastră şi în istoria ţării. Nu ne rămîne decît să mulțumim veteranilor conflictului de pe Nistru, să ne amintim prin orice suflare de eroii noştri, să ne închinăm prin rugăciune pentru faptele şi jertfa lor. Iar pentru cei ce şi-au lăsat suflarea pe cîmpul de luptă, ori în urma rănilor căpătate, să aprindem o lumînare, să-i pomenim cu un gînd curat şi să le aducem o floare…
Imaginile evenimentului le puteți vizualiza accesând: https://stefan-voda.md/actiunea-de-comemorare-a-celor-cazuti-in-conflictul-armat-de-pe-nistru/
Lia Banari, șef Serviciu protocol și relații cu publicul, DAP