Noutăți

La Antonești se întâmplă lucruri frumoase

 Principalul parc din Antonești va fi de nerecunoscut – „va fi o adevărată bijuterie peisagistică”. Cel puțin asta promite un grup de tineri ambițioși care sunt dornici de a cunoaște mai bine locul din care li se trag rădăcinile, să-l facă mai frumos și mai atractiv pentru toată lumea.

Totul a început-o de la discuții, cercetări, amintiri… Iar cel mai curajos le-a dat un impuls încurajând, prin rețelele sociale, implicarea băștinașilor și a diasporei în transformarea vorbelor în fapte reale și nobile.

Astfel, în 2019 s-a înființat Asociația obștească „Băștinașii satului Antonești”. Au fost motivați și consilierii locali care au dat undă verde lucrărilor planificate de asociație și împreună și-au propus să promoveze în rândul tinerilor sentimentul de apartenență la locul natal. Mai mult, consiliul local a alocat 15 mii lei pentru propulsarea lucrărilor în cadrul proiectului.

Pentru localnici parcul de sălcii este foarte important, deoarece ține de istoria satului. Parcul acesta în trecut a fost un fel de centru al satului, un loc de joaca pentru copii, loc de dansuri, aici se făcea scrânciob si era cel mai bun loc de săniuș. Cineva din localnici a zis foarte frumos că parcul trebuie să fie ca o ogradă a unui gospodar, locul unde vor fi întâlniți oaspeții. Parcul renovat va promova localitatea și va schimba aspectul acesteia.

Băștinașii și migranții din toate colțurile lumii deja își manifestă interesul și contribuie la amenajarea parcului din Antonești, ceea ce ne vorbește despre inima lor mare, despre dragostea față de locul de baștină. Au fost create conturi bancare în diferite valute, toate donațiile și cheltuielile sunt arătate pe Facebook, astfel e o transparență totală.

Deja au fost făcute lucrări de excavare și curățire a albiei râului din parc, s-a adus piatra necesară pentru construcție. În parc la moment lucrează un meșter iscusit care clădește piatra.

Credem că inițiatorii acestei activități deja și-au atins scopul principal de a trezi coardele sensibile ale sufletului localnicilor și celor stabiliți în străinătate, ale dorului de casă, de vatra străbună.

Planurile asociației „Băștinașii satului Antonești” sunt grandioase, dar realizabile cu eforturi comune.