Noutăți

Casa pentru bătrâni de la Căplani

Se spune că atitudinea față de copii și bătrâni vorbește de nivelul de civilizație a societății, a unei națiuni. Dar dacă vorbim de o personalitate în parte, această atitudine este cea mai bună măsurătoare a calităților omenești…

Dl Valeriu Tabunșcic, primar de Căplani, cunoscând bine viața consătenilor săi, știa că soarta unora din ei, singuratici, ajunși la bătrânețe este deloc ușoară deși toată viața au muncit întru binele satului. Sunt în sat și copii aflați în situație grea de viață care trebuiesc ajutați. Au fost cazuri când bătrânii sau copiii au fost plasați în centrele sociale din raion și republică, departe de sat, departe de casă. „Oare nu putem noi să avem în satul nostru un adăpost pentru bătrâni și copii?”, întrebarea aceasta spulbera liniștea sufletească a primarului de Căplani. Și iată că după fondarea ONG „Pro-Europa”, după multe eforturi comune depuse, multe drumuri făcute acest vis a devenit o realitate. De fapt, o realitate parțială, deoarece despărțitura casei destinată pentru copii se află în reparație care se lungește din lipsa surselor financiare. Primarul și dl Viorel Cebotari, administratorul casei pentru bătrâni, au bătut la multe uși, inclusiv la Consiliul raional. Și au fost auziți de către dl Iurie Moisev, președintele raionului, care a venit la fața locului pentru a cunoaște situația reală din prima sursă.

Cele văzute la casa pentru bătrâni l-au impresionat plăcut pe președintele raionului, mai ales că beneficiarii au vorbit despre condițiile create și atitudinea față de ei numai bine. „Trăiesc aici din decembrie anului trecut și sunt mulțumit că mi-a surâs norocul să mă bucur de o bătrânețe sigură și decentă”, a spus un localnic care toată viața a lucrat la gaterul din sat.

Deși condițiile sunt nu mai rele ca la Chișinău, plata pentru cazare pe o lună constituie 2000 lei, un cost destul de accesibil în comparație cu alte aziluri particulare. La moment la casa de bătrâni trăiesc 7 oameni vârstnici, sunt libere 3 locuri.

Chestiunea ce ține de acordarea surselor financiare primăriei s. Căplani care este fondatorul ONG „Pro-Europa” va fi examinată de consilierii raionali pentru a lua o decizie în acest sens. Una este cert: faptele bune ale administrațiilor publice locale de nivelul I în favorul cetățenilor merită să fie susținute de Consiliul raional.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”