Educație

16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen

În cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” în toate instituțiile preuniversitare din raion în perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2015 sau desfășurat acțiuni de sensibilizare a tinerei generații privind combaterea violenței în societate.

La 17 noiembrie 2015 a fost organizat și desfășurat un seminar teoretico-practic cu directorii adjuncți pentru educație pe problema organizării campaniei. La seminar a fost întocmit un model de plan de organizare și desfășurare a campaniei în fiecare instituție. Astfel, pe parcursul campaniei au fost organizate și desfășurate activități extracurriculare, în total 352, la care au participat circa 5025 elevi, părinți, pedagogi, asistenți sociali, polițiști de sector.

La 25 noiembrie 2015 în toate instituțiile a fost dat start acțiunii împotriva violenței la care s-au implicat consiliile elevilor, pedagogii, părinții, comunitatea. În școli au fost desfășurate ore educative „Violența în familie poate lovi oricând, oriunde, pe oricine”,„Cum puteți rupe lanțul violenței”; sesiuni de informare pentru elevii cl V-IX cu participarea colaboratorilor din sfera asistenței sociale și Inspectoratului de poliție cu genericul „Spune „Nu!” violenței”, pentru elevii claselor liceale  – „Drepturile femeilor, fetelor – parte integrată a dreptului internațional privind drepturile omului”. La fel, s-a desfășurat concursul posterelor cu genericul „Stop violența!”, desenelor – „Viitorul nostru – o societate fără violentă”. Părinții, reprezentanții comunității din diferite sfere au participat la mese rotunde „Ce este violența în familie?”, „Violența în familie este împotriva legii!”, „Violența domestică nu este un conflict de familie, dar o crimă”. Diriginții de clasă la ședințe cu părinți au pus în discuție tema „Violența în familie și impactul ei asupra copiilor”. În clase au fost vizionate și discutate filmele „Oameni ai nimănui, „Nu violenței!”. În liceele „Ștefan Vodă” or. Ștefan Vodă, „Ștefan Ciobanu” s. Talmaza, „Maria Bieșu” s. Volintiri, „Ecaterina Malcoci” s. Crocmaz s-au organizat dezbateri la tema „Construim o societate fără violență”. Elevii ciclului primar au participat la concursul „Într-un mediu liniștit voi fi fericit”. În această perioadă s-au desfășurat competiții sportive cu elevii cu genericul „Puternici fără violență”, serate de odihnă „Împreună pentru o societate nonviolentă”, flash mob-uri.

Svetlana GUZGAN, specialist metodist DGÎTS