Noutăți

10 paşi pentru facilitarea adaptării copilului la regimul şcolar

Toţi avem nevoie de o pregătire psihologică pentru a depăşi perioada de trecere de la vacanţă la perioada de studii. Cea mai problematică este adaptarea la regimul şcolar a copiilor ce vin în clasa întâi. Ei au un stres mai mare ca orişicare, deoarece pentru ei are loc a doua „mare socializare” din viaţa lor. De la activitatea dominantă – „jocul” trec la activităţi mai structurate cum ar fi: să stea 30-45 minute în bancă, să asculte cu atenţie ce spune doamna învăţătoare ş.a.

Cum ar putea părinţii să ajute copiii pentru a depăşi cu succes această perioadă?

  1. Părinţii să nu facă o „sperietoare” din școală. Este benefic ca părinţii să vorbească copiilor despre experienţa pozitivă care au avut-o la şcoală.
  2. Pe parcursul verii copiii să viziteze şcoala, clasa, să facă cunoştinţă cu învăţătoarea.
  3. E bine ca din grupa de la grădiniţă să fie înmatriculaţi în aceeaşi clasă câțiva copii.
  4. E bine să existe un ritual de a procura rechizitele şcolare împreună, ceea ce deja creează un cadru mintal pentru copil.
  5. Cu careva timp înainte este necesar de structurat timpul copilului: se va culca şi se va trezi mai devreme.
  6. Este benefică asistarea orelor de către părinţi în primele zile de şcoală.
  7. Copii au nevoie să fie încurajaţi de părinţi şi bunei pentru a avea încredere în forţele proprii.
  8. E necesar de atras atenţie şi adaptării copilului în colectivul de elevi. Un elev neintegrat în colectiv poate avea diverse tulburări emoţionale, temeri care pot dezvolta nevroze şcolare.
  9. Dacă apar conflicte între copil şi colegii de clasă, părintele trebuie să găsească cuvintele necesare pentru a convinge copilul să-şi soluţioneze conflictele fără agresivitate .
  10. Nu doar copilul ci şi părintele trebuie adaptat la regimul şcolar.

„Copii fac ceea ce văd”. Dacă copilul vede un model conflictual acasă, el îl preia şi-l duce la şcoală. Familia trebuie să fie conştientă de modelele pe care le transmite. Dacă modelele din familie nu coincid cu cele de la şcoală atunci în mintea copilului se naşte un conflict. Acest conflict va solicita din resursele copilului, ceea ce îl va încurca să se concentreze în timpul orelor.

Deci, părintele trebuie să fie consecvent şi să ofere copilului atât un model de regim cât şi de comportament. Urmând aceste sfaturi, părinții şi copii vor trece cu succes perioada de adaptare la regimul şcolar şi vor avea numai amintiri frumoase despre anii de şcoală.

Diana ORLOV, profesoară la IP gimnaziul „M. Sîrghi”, satul Cioburciu