Cancerul de sân (sau cancerul mamar) reprezintă o creştere necontrolată a unor celule din ţesutul mamar, care ajung la un moment dat să formeze o tumoare. Statistica cancerului de sân este una foarte tristă . Pe parcursul ultimilor 5 ani la Centrul de Sănătate Ștefan Vodă au fost înregistrate primar cu cancer la sân 79 femei. În total în prezent suferă de această maladie 949 femei. Au decedat în 5 ani 27 femei. Fiecare caz de cancer e o tragedie a unei familii, o viaţă ratată, dar CANCERUL DE SÂN ESTE VINDECABIL, ATUNCI CÂND ESTE DEPISTAT ÎN STADII ÎNCEPĂTOARE!
Există mai multe modalităţi prin care se poate depista precoce cancerul mamar. Acestea sunt: autoexaminarea sânului de către femeie, examenul clinic al sânului efectuat de către medic, mamografia, ecografia, rezonanţa magnetică nucleară.
Autoexaminarea este un procedeu ce permite depistarea unor formațiuni în sân. Examinarea clinică se efectuează de către medicul de familie în scopul depistării unor formațiuni sau la prezentarea unor acuze de către pacientă. Mamografia este metoda „de aur” pentru depistarea formațiunilor în sân, care se indică femeilor peste 40 ani o dată la 2 ani. Până la moment Republica Moldova nu dispune de capacitatea tehnică necesară (mamografe) pentru a acoperi necesitățile de examinare conform standardelor. Ecografia glandei mamare este o metodă informativă de diagnosticare a formațiunilor în sân la femeile până la 40 ani, mai puţin informativă după 40 ani.
Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariţia unui nodul sau a unei zone de ţesut îngroşat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi şi rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experienţă în diagnosticarea bolilor de sân.
Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:
– tumefierea (umflarea) totală sau parţială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
– încreţirea pielii sau apariţia unei cruste la nivelul sânului;
– retracţia pielii la nivelul unei zone a sânului;
– apariţia unei senzaţii de durere în sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei,(sub umăr);
– iritaţie în jurul mamelonului, apariţia unei cruste la nivelul mamelonului, retragerea mamelonului spre interior;
– schimbarea pielii asemănătoare cu „coaja de portocală”;
– secreţiile din mamelon (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice (cu sânge) sau incolore, în special cele unilaterale.
10 sfaturi pentru prevenirea cancerului de sân, factorii de risc pentru apariţia cancerului de sân.
- Evitați să vă îngrăşaţi. Obezitatea creste riscul pentru cancer mamar după menopauza, perioada când această maladie apare cel mai frecvent.
- Hrăniți-va sănătos. Mâncați cat mai multe fructe, legumesi cereale integrate si consumați cat mai puține băuturi carbogazoase, dulciuri si grăsimi. Proteinele se pot obține din piept de pui si peste, renunțați la carnea de porc, la carnea roşie.
- Faceți mișcare în fiecare zi. Studiile au arătat ca efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%. O plimbare relaxata de 30 de minute are efecte nebănuite.
- Consumați alcoolcu moderație sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul pentru cancerul mamar.
- Evitați „terapia cu hormoni”. Daca totuși trebuie sa luați hormoni, evitați pe cat posibil medicamentele cu progesteron sau utilizați-le numai 3 ani.
- Daca luați medicamente blocante ale estrogenului si aveți peste 60 de ani, consultați medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale substanțelor tamoxifen si raloxifen.
- Nu fumați. Fumatul îndelungat este asociat unui risc enorm al cancerului de sân.
- Alimentaţi la sân copilul cat mai mult timp posibil. Mamele care iși hrănesc bebelușul la sân cel puțin un an au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer mamar mai târziu.
- Participaţi la examinările profilactice organizate de lucrătorii medicali.
- Faceți sport.
Stimate Doamne! Primiţi aceste recomandații ca ceva obligator ce trebuie să realizaţi în viaţa DV pentru a Vă păstra sănătatea. Respectaţi recomandațiile lucrătorilor medicali, efectuaţi autocontrolul, adresaţi-vă la medic imediat dacă observaţi – simţiţi o schimbare în sân.
Pe parcursul acestei luni lucrătorii medicali de la Centrul de Sănătate Ştefan Vodă organizează diferite măsuri de instruire a Doamnelor.
Vă așteptăm cu drag, Vă dorim multă sănătate!
Mariana HARET, directorul Centrului de Sănătate Ștefan Vodă