Aderarea la Acordul OMC privind achiziţiile publice

 

La sfârșitul lui septembrie 2016, a avut loc Conferinţa „Aderarea la Acordul privind Achizițiile Guvernamentale în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului(OMC): provocările de implementare și beneficiile scontate”, organizată de Ministerul Finanțelor și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD).

Republica Moldova a devenit membră cu drepturi depline la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind achizițiile publice prin prezentarea la 22 iunie 2016 la sediul OMC din Geneva a Instrumentului de ratificare a documentului în cadrul unei ceremonii speciale cu participarea reprezentanților celor 46 de state membre.

Aderarea Republicii Moldova la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului  privind achizițiile publice este salutată și de Uniunea Europeană, care consideră acest fapt drept o realizare a Guvernului în procesul de transformare a acestui domeniu în unul transparent și deschis. Acum avem un obiectiv comun – să dezvoltăm achizițiile publice, transformându-le într-un sistem eficient, transparent și cu posibilități de acces la licitațiile internaționale pentru agenții economici din Republica Moldova.

Uniunea Europeană va continua să ofere suport tehnic și expertiză pentru realizarea obiectivelor asumate de Republica Moldova în implementarea acestui important document.

Aderarea  la Acordul privind achizițiile publice constituie o oportunitate eficientă pentru ”Calitatea de membru la Acordul respectiv poate fi văzută nu doar ca un instrument pentru a îmbunătăți practicile naționale ale achizițiilor publice și simplificarea procedurilor aplicate, adițional, calitatea de membru oferă operatorilor moldoveni posibilitatea de a participa în cadrul licitațiilor organizate de către statele membre la Acord”.

Acordul Organizației Mondiale a Comerțului  privind achizițiile publice constituie nu doar îndeplinirea unui din angajamentele cheie a țării noastre asumat la momentul aderării la OMC, dar și o posibilitate de acces la o piaţa în valoare de până la 1,7 de trilioane USD anual, disponibile în cadrul Acordului.

Lidia Grigoriev, specialist principal, direcția economie și atragerea investițiilor

Recommended Posts